Buğdaylı yoğurt çorbası; adından anlaşılacağı üzere klasik yoğurt çorbasına buğday eklenmesiyle elde edilen hem daha lezzetli hem de daha besleyici bir tariftir. Özellikle akşam yemeklerinde farklı bir lezzet sunmak isteyen ev hanımları için buğdaylı yoğurt çorbası; çok iyi bir seçim olacaktır. Tadının daha iyi olmasına rağmen buğdaylı yoğurt çorbasının hazırlanışında hiçbir ekstra zorluk yoktur. Yani; temel seviyede mutfak bilgisi olanların dahi rahatça hazırlayabileceği bir tariftir. İlk defa deneyeceklere rehberlik olması adına aşağıda gerekli malzemeler listesi ve adım adım buğdaylı yoğurt çorbasının hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Buğdaylı yoğurt çorbası için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
Bir tutam tuz
3 su bardağı yoğurt
2 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
Yarım litre sıcak su
2 çay bardağı aşurelik buğday
Buğdaylı yoğurt çorbası tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra buğdaylı yoğurt çorbası tarifine başlanabilir. Her çorba tarifinde olduğu gibi buğdaylı yoğurt çorbasında da malzemelerden bir karışım oluşturulup kaynatılacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
Öncelikle azı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin buğdaylı yoğurt çorbası için uygun hale sokulması gereklidir. Malzemeler üzerinde yapılması gereken herhangi bir ön hazırlık, vs. Yoktur. Yalnız; aşurelik buğdayın pişirilmesi için bir düdüklü tencerenin ve diğer buğdaylı yoğurt çorbası malzemelerini karıştırmak için bir mikser veya çırpının şimdiden hazır edilmesi iyi olacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra buğdaylı yoğurt çorbasının ilk adımı uygulanır. Bu adımda; buğdaylı yoğurt çorbasının ana malzemelerinden biri olan aşurelik buğday pişirilecektir. Bunun için; düdüklü tencereye boca edilen 2 çay kaşığı aşurelik buğdaya 2 su bardağı ılık suda eklenir ve pişirme işlemine başlanır. Pişirme işleminin 15 dakika kadar sürmesi yeterlidir.
Aşurelik buğdaydan sonra; uygun derinlikte bir tencereye 1 adet yumurta kırılır ve 3 su bardağı yoğurt ile karıştırılarak buğdaylı yoğurt çorbası tarifine devam edilir. Burada yumurta ve yoğurdun karışması için mikser kullanılması tavsiye edilir. Fakat temin edilememişse çırpı da kullanılabilir. Karışmanın belirtisi olarak yumurta-yoğurt karışımı köpürüp beyazlaşınca; yarım litre sıcak su aynı kaba eklenir. Fakat kesinlikle boca edilmemelidir. Karıştırma eşliğinde azar azar eklenmelidir. Sıcak suyun yardımıyla yoğurt-yumurta karışımı seyreldikten sonra; önceki adımda pişirilmiş olan aşurelik buğday; piştiği suyla beraber tencereye dökülür ve bir süre de bunun için karıştırma işlemi yapılır. Ardından tuz da eklenir. Kısık ateşte 10 dakika kadar karıştırma eşliğinde pişirdikten sonra; buğdaylı yoğurt çorbasının sonraki adımına geçilir.
Artık buğdaylı yoğurt çorbasının temel kısmı tamamlanmış, geriye sosunun hazırlanması kalmıştır. Bunun için; küçük bir tavada tereyağı ısıtılır ve eritilir. Tereyağı tamamen eriyip kabın tabanına yayılınca; 1 çay kaşığı pul biber tereyağı ile karıştırılır ve karıştırma eşliğinde bir süre kavrulur.
Hazırlanan bu buğdaylı yoğurt çorbası sosu; tencerenin üzerinde gezdirilir ve kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir. Yeterli bir süre beklendikten sonra tenceredeki buğdaylı yoğurt çorbası ocaktan alınır ve tabaklara konur. Son olarak üzerlerinde kuru nane ve varsa eklenmek istenen diğer baharatlar da eklenir. Servisi yapılır.
Buğdaylı yoğurt çorbası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.