{ "title": "Yoğurt Çorbası", "image": "https://www.yogurtcorbasi.gen.tr/images/yogurt-corbasi.jpg", "date": "19.01.2024 17:01:50", "author": "Demirağ", "article": [ { "article": "Yoğurt çorbası, yemek öncesi mideyi rahatlatmak ve sıcak hafif şeylerle başlamak isteyenler için son derece güzel bir tattır. Yöresel olarak pek çok farklı şekilleri bulunan yoğurt çorbası, nerede olursa olsun sevilerek tüketilen çorbaların arasında yer almaktadır. İç Anadolu bölgesindeki yörelerde genellikle buğdayla hazırlanan bu özel tat, yerine göre nohut, siyah fasulye gibi baklagillerle de tatlandırılabilmektedir. Ege bölgesinde genellikle saf zeytinyağı ile lezzetlendirilen bu tarif, Karadeniz'de dağlarda otlayan ineklerin taze yoğurtlarıyla ve tereyağlarıyla çok daha başka lezzetlere ulaşabilmektedir. Farklı lezzetler denemek isteyenler bu seçeneklerden yola çıkarak yoğurt çorbasını kolaylıkla hazırlayabilmektedir. Hazırlanışı da son derece kolay ve kısa süren yoğurt çorbasını herkesin yapabilmesi için malzemelerimiz ve tarifimiz aşağıdadır. Vermiş olduğumuz malzemeler genel tarif üzerinedir. Farklı tatları da denemek isteyenler içerisindeki malzemelere eklemeler yapabilmektedir. Örneğin; pirinç yerine buğday, nohut veya fasulye ya da pirinç buğday bir arada kullanılabilir. Malzemelerin artırılması aynı zamanda yoğurt çorbasının besin değerinin artmasını da sağlamaktadır. Yoğurt çorbası bu anlamda özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve yaşlılar için önemli bir besin kaynağı olabilmektedir. Çünkü hem doğal malzemelerin olması hem de kalsiyum açısından zengin olması bunun önemini artırmaktadır. Ayrıca diğer çorbalara nazaran daha koyu kıvamlı olması ağızda farklı bir tat bırakmaktadır. Herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği yoğurt çorbasının malzemeleri ve tarifi;

Yoğurt Çorbası Malzemeleri
Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?

Yoğurt çorbası için öncelikle suyumuzu bir tencereye boşaltıyoruz ve kaynatıyoruz. Ardından pirinçlerimizi içerisine atıyoruz ve kısık ateşte bırakıyoruz. En başta da belirttiğimiz gibi eğer nohut veya fasulye gibi farklı tatlar eklemek istiyorsanız bu malzemeleri yarım saat öncesinden haşlayarak çorbanıza ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde buğdayları da ıslatarak ya da pirinç gibi çorbanın suyunda kaynatarak hazırlayabilirsiniz. Diğer taraftan bir kap içerisinde unumuzu, yoğurdumuzu ve yumurtamızı güzelce karıştırıyoruz. Hazırladığımız karışımı tencerede pişen pirincin içerisine ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Çorbamız pişene kadar hafifçe karıştırıyoruz. Pişme esnasında içerisine kuru nanemizi de ilave ediyoruz. Yine yöresel bitkilere göre nanenin yanına kurutulmuş kekik ya da farklı lezzetle otlar da kullanılabilir. Ayrıca yeşil baharatlar ve özellikle de yeşil nane de çorbaya farklı bir lezzet katabilmektedir. Bu kısım hazırlayan kişinin damak zevkine kalmaktadır. Baharatlar da atıldıktan sonra 10 dakika kadar daha çorbamızı pişirdikten sonra altını kapatıp tuzunu ilave ediyoruz ve güzelce karıştırıp bırakıyoruz. Tuzun sonradan ilave edilme nedeni çorba pişerken yoğurdun kesilmemesi içindir. Yoğurt çorba pişerken kesilirse istenilen lezzette bir çorba yapmak mümkün değildir. Çorbamızı kasemize alarak servise hazır hale getiriyoruz. Dilerseniz üzerine tereyağı eritebilirsiniz. Tereyağı yerine tercihen margarini eriterek yarım çay kaşığı salçayla karıştırıp da dökebilirsiniz. Ayrıca sonradan üzerine nane, karabiber ve pul biber eklemeniz de farklı bir tat oluşturabilmektedir.

Afiyet olsun.
" } ] }