{ "title": "Yoğurt Yapımı", "image": "https://www.yogurtcorbasi.gen.tr/images/yogurt-yapimi.jpg", "date": "19.01.2024 21:19:22", "author": "Feyha", "article": [ { "article": "
Dünya üzerinde adı Türkçe yapımı bizim atalarımızın tarifi gibi olan tek yiyecektir yoğurt. Ev yapımı yoğurt için en önemli malzeme bir önce yaptığımız yoğurttan bıraktığımız mayadır.

Yoğurt yapmak için 5 litre taze sağılmış süt kaynatılıp, dinlenmeye bırakılır. Yaklaşık 3 saat sonra süt içine parmağımızı sokacak kadar ılımış olur. Ama şahsi fikrim tamamen soğumasıdır. Tamamen soğuyan süt kaymağını olduğu gibi üstüne bırakır. Eğer süt yağlı bir süt ise bir parmak kalınlığında kaymak oluşur. Bu kaymağı alıp tekrar içine parmak girecek kadar ısıtalım. Litresine 1 yemek kaşığı olacak şekilde mayayı derin bir kaba koyalım. Isıttığımız sütten bir kepçe koyalım ve karıştıralım. Tamamen çözülene kadar süt ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Tencereye karışımı ilave edip karıştıralım. Tencereyi bir poşetin içine koyup kalın bir battaniye ile sarıp sıcak bir yerde 4 saat muhafaza edelim. Sürenin sonunda yoğurdumuz oldu. Soğuması için tencerenin kapağını açıp bir süre dışarıda bekletelim. Soğuyan yoğurdu buzdolabına kaldırıp yaklaşık 24 saat sonra kullanabiliriz.

Özellikle kalsiyum yönünden zengin bir ürün olan yoğurt kemik gelişimine çok faydası vardır. Bil hassa yaşı 40'ın üzerindeki bayanların kemik erimesi olmaması için çoğunlukla tüketmesi gerekmektedir. Bazı romatizma türleri ve kireçlenme hastalığı taşıyanlar ise maalesef uzak durmak zorundadırlar.

Afiyet olsun.
" } ] }