Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yoğurt Çorbası

Şehriyeli yoğurt çorbası, arpa veya tel şehriye kullanılarak yapılan yoğurtlu bir çorba türüdür. Çok besleyici ve lezzetli bir tariftir. Yayla çorbasını anımsatan bir görünüme sahip olmasına rağmen, şehriye kullanımıyla farklı bir tür olarak öne çıkar.

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Malzemeleri

  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?

Öncelikle arpa şehriye, teflon bir tava içerisinde yağ eklemeden, rengi hafif sararana kadar kavrulur. Bu işlem, arpa şehriyenin çorba içerisinde beklerken çok fazla şişip parçalanmasını önler. Ayrıca kavrulan şehriye, daha lezzetli ve hoş kokulu olur.

Çorba tenceresine şehriyeler konulup üzerine su eklenerek orta derecedeki ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılarak şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.

Geniş bir kâse içerisine un ve yoğurt konularak iyice çırpılır. Yumurta akı ile sarısı ayrılarak sarısı, yoğurtlu un karışımına eklenir. Yumurta da eklendikten sonra iyice çırpılarak, üzerine 3-4 yemek kaşığı çorbanın sıcak suyundan ilave edilir. Hazırlanan bu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenerek bir taraftan da karıştırmaya devam edilir. Eğer direk yoğurtlu karışımı eklersek yumurtalar kesilir ve hoş bir görüntü olmaz. Şehriyeli yoğurt çorbası kaynayana kadar sürekli karıştırılarak topaklanma olmaması sağlanmalıdır. Çorba kaynamaya başladıktan sonra tuz ilavesi yapılır. Tavuk suyu da sıcak olarak eklenip karıştırılır.

15-20 dakika kadar kısık ateşte pişirilerek çorbanın bütün malzemelerinin karışması ve çorbanın kıvamının tutması sağlanır. Ara sıra karıştırarak çorba tamamen özleşince ocağın altı kapatılır.

Küçük bir tava veya cezve içerisine tereyağı konulur. Kısık ateşte tereyağı eritilip kokusu çıkınca üzerine nane eklenir ve karıştırılarak ocaktan indirilir. Tereyağı isteğe göre çorbaya karıştırılabileceği gibi servis yapılınca çorba kaselerinin üzerine de dökülebilir.

Şehriyeli yoğurt çorbası servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nadi

25 Temmuz 2024 Perşembe

Yoğurtlu karışımı çorbaya eklerken yumurtaların kesilmemesi için ne kadar çorba suyundan eklemek gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nadi bey, yoğurtlu karışıma çorba suyunu eklerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, bu işlemi yavaş yavaş yapmaktır. Yoğurtlu karışıma 1-2 kepçe çorba suyu ekleyip sürekli karıştırarak karışımın ısısını yavaşça artırmalısınız. Bu şekilde yoğurtlu karışımın kesilmesini önleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamurlu Yoğurt Çorbası

Hamurlu Yoğurt Çorbası

Yoğurt Yapımı

Yoğurt Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yarmalı Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yarmalı Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Dövmeli Yoğurt Çorbası

Dövmeli Yoğurt Çorbası

Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Yoğurt Çorbası

Salçalı Yoğurt Çorbası