Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Çorbası

Yoğurt çorbası, yemek öncesi mideyi rahatlatmak ve sıcak, hafif bir başlangıç yapmak isteyenler için son derece güzel bir tat sunar. Yöresel olarak pek çok farklı şekilde hazırlanabilen yoğurt çorbası, nerede olursa olsun sevilerek tüketilen çorbalar arasında yer almaktadır. İç Anadolu bölgesinde genellikle buğdayla hazırlanan bu özel tat, yerine göre nohut, siyah fasulye gibi baklagillerle de tatlandırılabilmektedir. Ege bölgesinde genellikle saf zeytinyağı ile lezzetlendirilen bu tarif, Karadeniz'de dağlarda otlayan ineklerin taze yoğurtları ve tereyağlarıyla çok daha farklı lezzetlere ulaşabilmektedir.

Farklı lezzetler denemek isteyenler, bu seçeneklerden yola çıkarak yoğurt çorbasını kolaylıkla hazırlayabilirler. Hazırlanışı da son derece kolay ve kısa süren yoğurt çorbasını herkesin yapabilmesi için malzemelerimiz ve tarifimiz aşağıdadır. Vermiş olduğumuz malzemeler genel tarif üzerinedir. Farklı tatlar denemek isteyenler, içerisindeki malzemelere çeşitli eklemeler yapabilmektedir. Örneğin; pirinç yerine buğday, nohut veya fasulye ya da pirinç ve buğday bir arada kullanılabilir. Malzemelerin artırılması aynı zamanda yoğurt çorbasının besin değerinin de artmasını sağlamaktadır. Yoğurt çorbası bu anlamda özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve yaşlılar için önemli bir besin kaynağı olabilir. Çünkü hem doğal malzemelerin kullanılması hem de kalsiyum açısından zengin olması bunun önemini artırmaktadır. Ayrıca diğer çorbalara nazaran daha koyu kıvamlı olması, ağızda farklı bir tat bırakmaktadır.

Herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği yoğurt çorbasının malzemeleri ve tarifi:

Yoğurt Çorbası Malzemeleri

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 7 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2-3 tutam kuru nane

Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?

Yoğurt çorbası için öncelikle suyu bir tencereye boşaltıyoruz ve kaynatıyoruz. Ardından pirinçleri içerisine atıyoruz ve kısık ateşte bırakıyoruz. En başta da belirttiğimiz gibi eğer nohut veya fasulye gibi farklı tatlar eklemek istiyorsanız, bu malzemeleri yarım saat öncesinden haşlayarak çorbanıza ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde buğdayları da ıslatarak ya da pirinç gibi çorbanın suyunda kaynatarak hazırlayabilirsiniz.

Diğer taraftan bir kap içerisinde unu, yoğurdu ve yumurtayı güzelce karıştırıyoruz. Hazırladığımız karışımı tencerede pişen pirincin içerisine ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Çorbamız pişene kadar hafifçe karıştırıyoruz. Pişme esnasında içerisine kuru naneyi de ilave ediyoruz. Yine yöresel bitkilere göre nanenin yanına kurutulmuş kekik ya da farklı lezzetli otlar da kullanılabilir. Ayrıca yeşil baharatlar ve özellikle de yeşil nane de çorbaya farklı bir lezzet katabilir. Bu kısım, hazırlayan kişinin damak zevkine kalmaktadır.

Baharatlar da atıldıktan sonra 10 dakika kadar daha çorbamızı pişirdikten sonra altını kapatıp tuzunu ilave ediyoruz ve güzelce karıştırıp bırakıyoruz. Tuzun sonradan ilave edilme nedeni, çorba pişerken yoğurdun kesilmemesi içindir. Yoğurt çorba pişerken kesilirse istenilen lezzette bir çorba yapmak mümkün değildir. Çorbamızı kasemize alarak servise hazır hale getiriyoruz. Dilerseniz üzerine tereyağı eritebilirsiniz. Tereyağı yerine tercihen margarini eriterek yarım çay kaşığı salçayla karıştırıp da dökebilirsiniz. Ayrıca sonradan üzerine nane, karabiber ve pul biber eklemeniz de farklı bir tat oluşturabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ferahnak

21 Temmuz 2024 Pazar

Yoğurt çorbası yaparken yoğurdun kesilmemesi için tuzu pişirme sonrasında eklemek gerektiğini bilmiyordum, bu adımı atlarsam çorbanın tadı etkilenir mi? Ayrıca, yoğurt çorbasını Ege bölgesi usulünde zeytinyağı ile yapmayı denemek istiyorum ama zeytinyağını hangi aşamada eklemeliyim ki lezzeti tam alabilsin?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ferahnak,

Yoğurt çorbası yaparken tuzu pişirme sonrası eklemek, yoğurdun kesilmesini önlemek için önemlidir. Tuz erken eklenirse, yoğurt kesilebilir ve bu da çorbanın kıvamını ve tadını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, tuzu pişirme sonrası eklemek en iyi sonuçları verir.

Zeytinyağını ise çorbanın pişirme aşamasını bitirdikten sonra, ocaktan almadan hemen önce ekleyebilirsin. Bu şekilde zeytinyağının aromatik ve taze lezzetini tam olarak alabilirsiniz. Ayrıca, üzerine zeytinyağı gezdirip servis ederek de lezzeti arttırabilirsin.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aş Otlu Yoğurt Çorbası

Aş Otlu Yoğurt Çorbası

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Yoğurt Çorbası

Salçalı Yoğurt Çorbası

Dövmeli Yoğurt Çorbası

Dövmeli Yoğurt Çorbası

Hamurlu Yoğurt Çorbası

Hamurlu Yoğurt Çorbası

Yoğurtlu Yaz Çorbası

Yoğurtlu Yaz Çorbası